Trollstigen

Trollstigen ligger i hjertet av Romsdalen og er et veistykke som går i sikksakk fra Isterdalen opp til Stigrøra. Veien omringes av majestetiske fjell som bærer navn som Kongen, Dronningen og Bispen. Veien er en del av Nasjonale turistveger.

Trollstigen har 9 prosent helling og har 11 hårnålssvinger opp de bratte fjellsidene. Det går bro over den 320 meter høye Stigfossen som buldrer nedover fjellsidene mot vakre Isterdalen. Her slynger Trollstigen seg oppover fjellet, helt til 852 meter over havet.
 
 

Trollstigvegen er et veistykke på fylkesvei 63 i Rauma kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen, og var inntil tunnelene mellom Linge og Overå på riksvei 650 åpnet i 1975, Valldals eneste fergefrie veiforbindelse. I høysesongen passerer på det meste 3000 kjøretøy på en dag, mens gjennomsnittet for juli 2012 var 1860 kjøretøy daglig. I juni, juli og august 2012 passerte til sammen 130.000 kjøretøy.

Trollstigveien ble åpnet av kong Haakon VII den 31. juli 1936, etter en anleggsperiode på åtte år, og går i sikksakk fra innerst i Isterdalen opp til Stigrøra. Veien ble anlagt etter omtrent samme trasé som en eldre sti, kalt Kløvstien, som er restaurert og skiltet/merket som fotsti. Det er elleve hårnålssvinger på Trollstigvegen, hver med en radius på cirka 10 meter, og det er bro like under den 180 meter høye Stigfossen. Ved stor vannføring i fossen står vannspruten inn over broen. På grunn av hyppige steinras og etterfølgende ødeleggelser på kjørebanen, ble en strekning nederst i Trollstigen lagt om i 2005. Dette omfattet tredje og fjerde sving nedenfra (se bilder). Samtidig måtte det bygges to nye broer over elven. Veiens høyeste punkt er Alnesreset, 850 meter over havet, på Alnesreset sto tidligere vertshuset Trollstigheimen, som ble tatt av et stort snøras i 1963. Et nytt serveringstilbud ble etablert på Stigrøra i 1979, dette ble revet i forbindelse med oppgraderingen som ble innviet 16. juni 2012.

Veistrekningen er vinterstengt og er vanligvis åpen fra medio mai og til snøen faller om høsten.

Tilbakemelding
Navn:
E-post:
*
Telefon:
Kommentar:
Skriv inn koden
Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×